Bottega Veneta branched into new territories at the end of July 2013 with its atelier moving from its previous premises to a new location in Montebello Vicentino. The move continued through the remaining summer, and all 300 members staff were active in the new location by the beginning of September 2013, which also marked the seasonal change from the frivolous joys of summer to a more solemn and a little more bittersweet autumn.

Bottega Veneta decided on an 18th-century villa near the historical Montecchio Maggiore castles in the vicinity of Vicenza as its next headquarters. The company restored the villa, recovered part of its annex, and constructed a new area twice the size of the original surface area from the original blueprint.

The project was inspired by the idea of a grand campus, including the presence of expansive outdoor areas that exude a rural, jaunty magnetism intended for staff to enjoy as a refuge and as a place to begin collaborations and build relationships with their colleagues.

The surroundings of the estate were studied in order to supplement the natural wonders that already encompassed the villa. Bottega Veneta decided to use only the most ecologically appropriate materials and plants, adhering to the Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) certification. 

The materials and resources used to build and restore the foundation were obtained from ethical sources, and more than 75 per cent of the structure was restored rather than destroyed then rebuilt. This ensured minimum waste, while the little waste that was produced during the restoration was carefully collected and disposed of in order to protect the land as well as the removal of local pollution problems.

Moreover, the atelier also hosts Scuola dei Maestri Pellettieri, which was previously kept at Scuola d’Arte e Mestieri in Vicenza, with rooms specifically designed to showcase and illustrates its products.

The staff itself were very much involved with the design of the new base of Bottega Veneta. They were part of a joint committee created to ensure that the new headquarters would be the pinnacle of comfort in every aspect. A shuttle bus service and a parking lot for bicycles have been organised. Furthermore, an in-house company restaurant has been established, and arrangements have been made to start work on a gym.

The project can be appreciated as a monumental landmark in Bottega Veneta’s long history. It may be one of the most exceptional as it attests to the house’s dedication in following only principled approaches in achieving its objectives while never compromising its integrity.